Tweemaal oogsten van dezelfde plant

Paksoy tweede kansEen paksoy uit eigen tuin of zelfs een paksoy uit de winkel doet het prima nóg een keertje als je de stomp ongeveer vijf centimeter lang laat bij het afsnijden van de stelen en dan in de vochtige aarde van je tuin zet.

De foto is van mijn eigen paksoy in mijn eigen moestuintje die voor een tweede ronde mag. Natuurlijk heb je wel de plaatjes gezien van allerlei groenten die weer terug groeien. Die laat men dan op de vensterbank in een glaasje water weer aangroeien maar dat vind ik bijna zielig voor een groentje uit eigen tuin die de vollegrond gewend is.

Ik verkies dus die groenten die terug mogen groeien in de vollegrond te zetten na het afsnijden van een heel dun schijfje aan de onderkant als die uitgedroogd is. Wanneer je iets met worteltjes eraan hebt is het helemaal makkelijk, gewoon met de worteltjes intact laten en weer terugzetten!

Onlangs zag ik zelfs bij de Albert Heijn kropsla liggen met een heel kluitje wortels eraan en ja hoor, ook die groeide keurig terug nadat ik de krop eraf gesneden had!

Wat je zoal terug kunt laten groeien?

Lenteui of bosui, prei, kropsla, paksoy, bleekselderij, venkel, romainesla of little gem, rode kool, witte kool, chinese kool, spitskool, savoyekool, boerenkool, bloemkool en broccoli.

Zelfs witlof wil wel weer uitlopen in een donkere emmer. En dan heb je niet per sé de pennen nodig waarop normaal de witlof groeit. Je kunt gewoon een dun schijfje van het uitgedroogde kontje snijden, dan de witlof van het kontje snijden waarbij je het kontje zeker 4cm lang laat en weer op een stikdonkere plek in vochtige aarde drukt. Er komt ditmaal wel wild blad uit en geen mooi kropje.

Wortelgewassen (waaronder ook bietjes) groeien helaas niet terug maar geven wel weer nieuw loof dat ook heel goed eetbaar is. Ideaal voor wie anders konijnevoer tekort komt maar zeker ook zeer geschikt voor menselijke consumptie!

Wanneer je oogst uit eigen tuin is het een goed idee deze groenten niet met wortel en al uit de grond te rukken maar met een heel scherp en schoon mes een paar centimeter boven de grond af te snijden zodat het wortelstelsel intact blijft en er weer rustig verder gegroeid kan worden. Zo haal je met meer gemak meer uit je tuin.

Reken niet op dichte vaste kroppen bij de herkansing. Er komt meestal wat wilder blad dat helemaal normaal smaakt maar er niet uitziet zoals de eerste groei. Probeer voorbij de schoonheid te kijken en besef dat het gewoon echt eetbaar is. Het ging tenslotte niet om een schoonheidswedstrijd.

Eet twee maal smakelijk!

Advertenties