Wat is zelfvoorzienend leven nou precies?

Zelfvoorzienend leven, het klinkt zo heerlijk. Leven van wat je zelf gekweekt hebt in je moestuin, eventueel aangevuld met de slacht van een konijn of een kipje als je een vleeseter bent, je eigen kleding breien van je eigen schapenwol, koken op een houtvuurtje of op gas van je eigen methaanopslag… Maar ja, in hoeverre is dat mogelijk in Nederland of Vlaanderen?

Ook al heb je hier je huis afbetaald dan nog moet je belasting over je huis betalen en dus is er altijd geld nodig, en best veel ook. Rioolrecht, de huur van je gasmeter zelfs, het hebben van honden… Alles kost geld en dus is het niet of nauwelijks mogelijk volledig zelfvoorzienend te leven zonder inkomen, in Nederland of Vlaanderen.

Werken voor een baas wordt meestal niet gezien als zelfvoorzienend, maar waarom eigenlijk niet? Je voorziet jezelf van een inkomen om van te kunnen leven toch? Volgens velen echter is dat niet de bedoeling, zelfvoorzienend leven is met zo min mogelijk geld rondkomen en zoveel mogelijk zelf doen en maken.

Maar zelfs als je zonder belastingplicht, internet, zorgverzekering, benodigde medicijnen etc zonder geld zou kunnen leven in een fijn buitenland dan nog loop je tegen dingen aan waarvoor nou eenmaal geld nodig is. Want je kunt natuurlijk prima leven van je moestuintje en eventuele slacht maar luxeartikelen zoals zonnebloemolie, suiker, bloem, zout, koffie en thee zijn lastig zelf te verbouwen of maken. Voor een paar kilo bloem zou je je hele moestuintje vol moeten zetten met tarwe, voor een liter zonnebloemolie heb je meters zonnebloemen nodig. En dan nog het werk om het te oogsten, het kaf van het koren te scheiden, de olie uit te persen… Ontzettend veel werk dat uiteindelijk meer energie kost dan het je oplevert.

Soms is het dus wel zo handig om over wat geld te beschikken. En of dat nou komt van een baantje, van giften of doordat je wat van je eigen producten verkoopt zodat je de broodnodige artikelen kunt aanschaffen zou eigenlijk niet uit mogen maken. Zelfvoorzienend leven is er in allerlei soorten en maten tenslotte. Wie op een flatje met een balkon woont en op zes hoog wat aardappels kweekt in een emmer, tomaten op de vensterbank en peultjes laat groeien tegen de balkonreling, zelf kleding (ver)maakt, overal op de fiets heen gaat en zelf zeep maakt is, zeg maar, een kleine autark. En dan zijn er de grote autarken met eigen schapen, enorme moestuinen en ondertussen maken ze ook nog kaas van hun eigen geitenmelk, breien ze hun eigen wollen truien en dekens, gaan hun klokhuizen de azijnvaten in, stoken ze hun eigen sterke drank en maken ze wijn van eigen druiven en pruimen, bouwen ze hun eigen huis voor zo min mogelijk geld van leem die op hun land ligt en rijden ze met paard en wagen. Dat is het “kleine huis op de prairie” level en dat is voor de meesten een onbereikbaar doel.

Zelfvoorzienend wil niet per sé zeggen dat je vegetariër of veganist bent. Het wil ook niet automatisch zeggen dat je in de winkel alleen biologische groenten en fruit koopt. Zoveel mensen zoveel smaken, zeg maar. En niemand die gelijk heeft, niemand die het als enige goed doet, of beter dan de rest. Het gaat om meningen, mogelijkheden en idealen en die liggen nou eenmaal voor iedereen anders.

Dus ben jij een:

Dromer (die droomt van een zelfvoorzienend leven maar er nog niet aan toe bent je leven om te gooien)

Kleine autark (met een inkomen en net de eerste stappen gedaan om wat zelfvoorzienender te gaan leven in flat of huis)

Moderne autark (met een inkomen/baan maar met een flinke moestuin, weck en inmaak-activiteit, kennis van wildplukken, vaak eten uit eigen tuin en kennis van slachten en in bezit van eigen dieren die voor de slacht bedoeld zijn of een jager/visser, into ruilhandel en bv spinnen, bekend met (oude) technieken zoals kaarden, karnen en bv drogen en/of fermenteren)

Een Charles of Caroline (met een knipoog naar de ouders van het Kleine huis op de Prairie. Leef jij (bijna) geheel zelfvoorzienend op een lapje grond en ben je in de zomer hard aan het werk om in de winter ook lekker te kunnen eten en leven? Maak je geen gebruik van de gas/water/electriciteit bedrijven maar heb je een waterput, een houtkachel en maak je kaarsen? Heb je helemaal geen of een klein inkomen uit verdiensten uit eigen producten die je verkoopt? Leef je zonder verzekeringen en met de bibbers in de benen voor het geval je ziek wordt? Dan heb je het hoogst haalbare bereikt maar of dat nou zo veilig is…? )

Je zult hoe dan ook leuke, nuttige, gezellige, leerzame en mooie artikelen tegenkomen hier. Je hoort er gewoon bij! En we zien allemaal heel graag hoe JIJ het nou doet.

Op welk leven je ook zit, je kunt een inspiratie zijn voor anderen dus stuur je foto’s in met informatie. Niet alleen van je succesverhalen maar juist ook van wat er mis ging want missers maken we allemaal en daarvan leren we waarschijnlijk het meest.

Dromers, kleine en grote autarken, Carolines en Charles’, we zijn met z’n allen gewoon goed bezig en maken wel degelijk een verschil. We inspireren anderen, houden oude technieken in ere en levend en genieten waarschijnlijk veel meer van veel minder.

Laat ons weten in de reacties hoe zelfvoorzienend jij leeft, wat je doel is en wat je reden is. We lezen het graag!

Mozaiek keuken3.jpg
Zelfgemaakt muurmozaiek van gekleurde wandtegels. Doe het met restjes en je hebt heel goedkoop een prachtige muur! Deze is van de hand van Daan van Sloten