Zelfvoorzienend leven, rusten op je lauweren of keihard werken?

Door onze redactrice.

Wie droomt er niet van tijd tot tijd van, een eigen lappie grond met een snoezig huisje en natuurlijk lekker weer. De vogeltjes fluiten, een mestkever hobbelt voorbij met een brokje poep, in de verte blaat een schaapje en jouw trouwe hond ligt aan je voeten terwijl jij heerlijk buiten de wolken bekijkt en op een grasje sabbelt.

Dát is het goede leven! Geen stress, niks moeten, geen rekeningen op de mat, geen wekker en geen klok, geen haast meer en geen afspraken waar je geen trek in hebt. Helaas weten de zelfvoorzienenden beter. Deze levensstijl vergt veel energie en doorzettingsvermogen. Het is gewoon keihard werken om minder of niet afhankelijk te zijn van de nutsbedrijven of geld.

Uitslapen is er vaak niet bij, zeker niet als er dieren gehouden worden. De varkens, geiten, schapen koeien, ezels, katten en honden willen graag eten! Er moet een was gedaan worden met een machine of ouderwets op de hand, voor de zon te heet wordt is het zaak slakken, kevers, rupsen, onkruid en konijnen uit de moestuin te plukken, trekken of jagen. Er moet brood gebakken worden, liefst voor een paar dagen of weken! Er worden tussendoor misschien dieren geboren waar je een beetje op moet of wilt letten of er worden dieren ziek. De hele appeloogst moet verwerkt worden tot appelmoes, appeltaartvulling in pot, appeltaarten, appelcake en gedroogde appelchips of appelcider. Er moet onderhoud gepleegd worden aan de hekken, kleding moet gerepareerd worden en wol gesponnen. De eieren moeten geraapt worden voor ze gaan rotten, de peultjes geplukt, de aardappelen gerooid, stallen uitgemest, nieuw stro gehaald, weer gezaaid, en dan wil je eventuele partner ook nog wat lieve aandacht en gezelligheid na een zware dag en heb je nauwelijks tijd gehad om je te wassen en heb je je vrienden en familie al in geen weken gesproken of gezien.

Natuurlijk komen deze taakjes en klusjes niet allemaal op één dag maar druk is het om alles zelf te doen. Vooral in de zomer wanneer de oogst verwerkt moet worden zodat je in de winter ook elke dag kan blijven eten. En in de slachttijd als de varkens tot worstjes, karbonades, speklapjes, gehakt, bacon en shoarma vermaakt worden. Het haardhout moet gehakt worden als je het warm wilt hebben in de winter en zo heeft elk seizoen z’n charme maar brengt ook weer nieuwe drukte en klussen met zich mee.

En natuurlijk blijft er tijd over om af en toe met vrienden rond een vuurtje te zitten, chipjes te eten en samen “Angie” van de Rolling Stones te blêren terwijl iemand aarzelend akkoorden zoekt op een oude gitaar. Maar als dat is wat je zo trekt dan heb je eigenlijk heel veel geld nodig want niets doen kost gewoon veel geld als je geen inkomen hebt en wel wilt eten en drinken.

Vraag je dus eerlijk af waarom je zo zou willen leven, of je het zou kunnen om elke dag in touw te zijn. Want in plaats van heerlijk lui naar de wolken te staren en in een snoezig jurkje rond te dartelen in een wei vol bloemen werk je je vaak kapot en zijn je kleren vies. Een baan opkantoor kan voor sommigen opeens paradijselijk lijken.

Wie zo’n leven niet aan kan, om wat voor reden dan ook, mag natuurlijk best de romantische droom blijven hebben. Wie twijfelt of het wat is zou natuurlijk eens kunnen vragen of zelfvoorzieners eens een weekje plek voor ze hebben zodat men mee kan lopen om eens even te ruiken aan het droomleven. Veel zelfvoorzieners, vooral die in het buitenland, vinden dat best leuk. Soms betaal je je eigen eten en drinken, soms werk je ervoor. Kwestie van afspraken maken!

Wie andere zelfvoorzieners wilt leren kennen kan zich altijd aanmelden bij de groep “Autarkische Omnivoren” op facebook. Er zijn meerdere groepen dus meldt je aan en kijk welke groep het beste bij jou past!

Advertenties